WannaCry – Cel mai mare atac cibernetic din istorie

 

Vineri a fost semnalat un atac cibernetic care a afectat toata lumea. Peste 75.000 de atacuri au fost semnalate in aproape 100 de tari, afectate fiind si institutiile importante precum NHS sau Ministerul rus de Interne. Atacul WannaCry ce a avut loc zilele trecute este cel mai mare din istorie.

Acest atac de tip ransomware blocheaza complet calculatoarele si solicita o anumita suma de bani (aproximativ 300 de dolari in Bitcoin) pentru a fi deblocate. Din pacate au fost afectate si spitale, iar pacientii au fost nevoiti sa astepte prea mult timp. De asemenea au fost vizate si institutii mai importante precum Ministerul rus de Internet sau Deutsche Bahn.

Rusia a fost cea mai afectata tara cu peste 70% din atacuri, iar pe locul doi China. Si noi am fost luati in vizor. Din aproape 100 de tari am fost pe locul 9 la numarul de atacuri. Virusul a fost pus la cale de un grup de hackeri intitulat Shadow Brokers si lansat in aprilie. Acestia sustin ca au gasit o bresa de securitate in documentele NSA, dezvaluite de WikiLeaks.

NSA a gasit a descoperit o vulnerabilitate intr-un program Microsoft, insa compania lui Bill Gates nu a reusit sa o remedieze pana in luna martie. Totusi, cei care nu au realizat update-urile de securitate au fost predispusi la atac. Insitutiile afectate lucreaza la remedierea problemei.

In cazul in care vreti sa fiti in siguranta, recomandat este sa aveti un antivirus, update-urile la zi la sistemul de operare si un back-up.

Sursa : ArenaIT

2018-03-14T16:05:36+00:00

Leave A Comment